- Quins requisits he de de complir per col·laborar al programa?
No hi ha un perfil determinat però, les persones sol·licitants de col·laboració al programa de famílies acollidores participen en sessions de formació amb l'objectiu de proporcionar-los uns coneixements i habilitats necessàries per afrontar les possibles dificultats que puguen sorgir en el procés d'acolliment familiar. Una vegada finalitzat el procés de formació, es realitza per part de l'Equip Interdisciplinari responsable de cada CCAA una valoració de la família sol·licitant a fi de poder determinar la seua inclusió en la Borsa de Famílies Acollidores.
- Quina duració té l'acolliment familiar?
Depén de les circumstàncies i necessitats concretes del/la xiquet/a. Per això, l'acolliment pot durar des d'uns dies, en els acolliments d'urgència, fins a diversos anys.
- Quins avantatges té l'acolliment familiar?
- Li permet créixer en un ambient familiar
- Rep una atenció individualitzada
- Es desenrotlla en un ambient cultural i de socialització adequat
- Visites i contactes amb els seus progenitors, família extensa i reunits
- Quins avantatges tenen els progenitors dels xiquets i adolescents acollits?
- Tindre la tranquil·litat que el seu fill o filla està ben atés durant el temps que ells no poden fer-ho, com a element motivador per a treballar en pro de la solució dels seus problemes.
- Permet mantindre els vincles afectius i part de la seua responsabilitat sobre els menors.
- Quins avantatges tenen les famílies d'acollida?
Enfortixen i posen en pràctica la solidaritat, construint, alhora que transmeten als seus propis fills i filles, valors com el compromís social, el respecte, la diversitat, la integració i la tolerància i donant-se, al mateix temps, l'oportunitat de créixer com a persones i com a famílies.
- Les famílies d'acollida compten amb ajudes econòmiques?
Les CCAA disposen de recursos de suport a les famílies acollidores. A l'ésser una competència transferida, cadascuna de les CCAA compta amb una gestió pròpia de les ajudes autonòmiques competents en matèria d'Infància.
- Quins avantatges tenim com a societat en establir aquest recurs de protecció?
Contribuïx a teixir i enfortir la Xarxa de Suport Social entre famílies, l'efecte final de la qual és el benestar dels xiquets, xiquetes i adolescents en situació de risc o desemparament, que permeta que arriben a ser, en el futur, ciutadans i ciutadanes integrats i responsables.