Estratègia Estatal de drets de la infància i de l'adolescència

L'Estratègia Estatal de Drets de la Infància i de l'Adolescència (2023-2030) és, sobretot, un exercici de visió, d'imaginar el futur cap al qual avançar amb la infància i l'adolescència al nostre país a través de l'acció pública en els propers anys fins al 2030.

La nostra visió. És que tots els nens, nenes i adolescents puguin exercir els seus drets, gaudir de benestar i desenvolupar-se plenament en igualtat de condicions i sense discriminació, en entorns saludables, inclusius i segurs, lliures de violència, on es tinga en compte la seua opinió.

La nostra missió. Des de l'acció pública, juntament amb la participació real i efectiva de les nenes, nens i adolescents; en coordinació amb els governs i administracions de l'Estat; de la mà del coneixement i experiència del món del pensament i del sector social en infància i adolescència, ens comprometem a garantir i fer reals i efectius els drets de totes les nenes, nens i adolescents al nostre país, especialment dels que es troben en situació més vulnerable, per contribuir a aconseguir el seu ple desenvolupament i benestar en condicions de justícia i equitat.

Portada de l'estratègia estatal de drets de la infància i de l'adolescència 2023-2030

Les 8 àrees estratègiques del pla són:

  • ciutadania activa de la infància en la nostra societat democràtica;
  • acabar amb la pobresa infantil i l'exclusió social;
  • enfortir el seu desenvolupament integral i equitatiu en un entorn saludable;
  • reforçar el seu desenvolupament en l'educació i la cultura;
  • el dret a la família, les cures alternatives i la desinstitucionalització;
  • la protecció integral de nens, nenes i adolescents davant la violència;
  • la protecció i la inclusió social de la infància i adolescència migrant;
  • i garantir els drets de la infància en l'entorn digital.
Icones de les 8 àrees estratègiques d'acció

Profunditzar en la ciutadania activa de la infància com a part d'una societat democràtica

Les nenes, nens i adolescents són titulars dels seus propis drets i han de ser escoltats en totes aquelles decisions i qüestions que els afectin com a persones i com a grup.

Acabar amb la pobresa i l'exclusió social en la infància i l'adolescència

La pobresa i l'exclusió social limiten o impedeixen l'accés i gaudiment en igualtat de condicions a drets, serveis essencials i oportunitats per a la infància i l'adolescència.

Enfortir el desenvolupament integral i equitatiu dels nens, nenes i adolescents en un entorn saludable

És necessari un enfocament de vida saludable i la intersecció de diversos drets que, com recorda el Comitè dels Drets del Nen, són interdependents, perquè tota nena, nen o adolescent al nostre país aconsegueixi el seu màxim potencial.

Reforçar el desenvolupament integral de la infància i l'adolescència en els àmbits de l'educació i la cultura

L'ensenyament bàsic al nostre país és obligatori i gratuït i es correspon amb l'educació primària, l'educació secundària obligatòria i els cicles formatius de grau bàsic. Comprèn deu anys de escolaritat i es desenvolupa, de forma regular, entre els sis i els setze anys.

Erradicar la violència contra la infància i l'adolescència

La violència contra la infància i l'adolescència constitueix un dels delictes més execrables de la nostra societat. Entre altres conseqüències la violència pot causar des discapacitat a problemes de salut física, dificultats en l'aprenentatge i la integració escolar, problemes de rendiment educatiu, trastorns afectius i emocionals o altres trastorns de salut mental, i altres comportaments perjudicials per a la salut com addiccions.

El dret a viure en família, cures alternatives i desinstitucionalització

La família és essencial en el desenvolupament de les nenes, nens i adolescents, i no només perquè en ella es satisfan les necessitats bàsiques, sinó perquè al seu voltant i al voltant dels vincles que en ella es generen, pivota el desenvolupament emocional, cognitiu i social dels éssers humans, els seus valors i identitat.      
No obstant això, no sempre la família és un entorn segur per al desenvolupament adequat de cada nena o nen. Quan, per diverses circumstàncies, en l'entorn familiar es violenten els drets de la infància, els poders públics estan obligats a oferir protecció.

Construir un marc comú de protecció per a la infància migrant

El fenomen demogràfic migratori afecta a tots els àmbits de la vida de les persones que l'experimenten, especialment en el cas de les nenes, nens i adolescents. Les necessitats particulars de la infància i l'adolescència d'origen estranger al nostre país han de contemplar-se en aquesta Estratègia amb mesures que garanteixin la seva protecció integral i el ple exercici dels drets que els pertoquen.

Garantir l'efectivitat dels drets de la infància i l'adolescència en relació amb l'entorn digital

Avui l'entorn digital és fonamental per al desenvolupament de nenes, nens i adolescents, i està encara més present a les nostres vides després de les exigències imposades per la pandèmia COVID-19. Mitjançant les seves tecnologies es pot avançar o es poden obstaculitzar les possibilitats d'educació i aprenentatge, de lleure, de relacions socials, d'identitat o de benestar de nens, nenes i adolescents.

 

Traduït automàticament amb OpenAI des de Castellà