La Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència, en el marc de l'establert en els articles 147 a 152 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, és l'òrgan de cooperació entre l'Administració General de l'Estat, les Comunitats Autònomes, les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla i l'Administració Local, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, en la implementació de les polítiques de protecció i desenvolupament de la infància i l'adolescència.
La Conferència Sectorial tindrà la seua seu en el Ministeri de Joventut i Infància que, a més, proveirà, quant siga necessari per al adequat funcionament dels serveis, de suport tècnic als membres de la Conferència Sectorial i de gestió de la seua Secretaria.
Memòria de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència de 2024
Finalitats
La Conferència Sectorial té per finalitat el desenvolupament d'una actuació de cooperació, coordinació i col·laboració entre les administracions públiques en matèria de la protecció i desenvolupament dels drets de la infància i l'adolescència, i aconseguir la màxima coherència i integració quant a l'aplicació de les decisions que s'adopten en la matèria, sense perjudici de la labor desenvolupada per altres conferències sectorials.
- Amb caràcter general
Perseguir la coherència i complementarietat de les activitats que realitzen les administracions públiques en l'àmbit de la protecció i desenvolupament dels drets de la infància i l'adolescència.
La consecució de major grau d'eficàcia i eficiència en la identificació, formulació i execució de les polítiques, programes i projectes impulsats per les diferents administracions públiques en matèria d'infància i adolescència.Participar en l'elaboració, desenvolupament i seguiment dels plans i programes estatals que s'articulen per a l'execució de les polítiques que integren l'àmbit d'actuació de les polítiques de protecció i desenvolupament de la infància i l'adolescència, així com efectuar el seguiment i avaluació de l'execució de les normes i plans existents.
Ser informada sobre els avantprojectes de lleis i els projectes de reglaments del Govern de la Nació o dels Consells de Govern de les Comunitats Autònomes quan afecten de manera directa a l'àmbit competencial de les altres Administracions Públiques o quan així estiga previst en la normativa sectorial aplicable, bé a través del seu Ple o bé a través de la Comissió Sectorial o el grup de treball mandat al efecte.
Establir i impulsar estratègies i plans específics de cooperació entre les administracions públiques en la matèria sectorial corresponent, procurant la supressió de duplicitats, i la consecució d'una millor eficiència dels serveis públics.
Intercanviar informació sobre les actuacions programades per les diferents Administracions Públiques, en exercici de les seues competències, i que puguen afectar les altres Administracions.
Servir de canal per a la coordinació amb les entitats públiques de protecció a la infància en relació amb les polítiques de drets de la infància i adolescència, per a efectuar consultes a les mateixes sobre aquestes matèries i per a adoptar acords, si és el cas.
Fixar els criteris objectius que serven de base per a la distribució territorial dels crèdits pressupostaris afectats i efectuar un seguiment dels programes desenvolupats per les Comunitats Autònomes amb càrrec a aquestes crèdits, així com la seua distribució a l'inici de l'exercici econòmic, d'acord amb el previst en la Llei 47/2003, de 26 de novembre, General Pressupostària.
Establir mecanismes d'intercanvi de bones pràctiques i informació per als estudis, especialment de contingut estadístic, enquestes, investigacions i campanyes d'àmbit nacional a realitzar en relació amb la protecció i desenvolupament dels drets de la infància i l'adolescència.
Facilitar informació a les comunitats autònomes sobre tractats internacionals i actuacions d'organitzacions internacionals en matèria de la protecció i desenvolupament dels drets de la infància i l'adolescència.
Analitzar i fer propostes sobre aquelles qüestions que requerisquen l'adopció d'acords de l'Administració General de l'Estat amb les Entitats Públiques, a l'empara de les previsions de la Llei d'Adopció Internacional.
Aprovar la distribució del nombre màxim d'expedients d'adopció internacional i el model bàsic de contracte homologat entre els organismes acreditats i les persones que s'ofereixen per a l'adopció.
Qualsevol altres que contribuïsquen a assegurar la necessària cooperació, coherència i eficàcia i, si és el cas, l'articulació de l'activitat dels diferents nivells administratius.
- Específiques en matèria de protecció integral a la Infància i l'adolescència enfront de la violència
La participació de les Administracions Públiques en l'elaboració de l'Estratègia d'Erradicació de la Violència sobre la Infància i l'Adolescència que serà impulsada pel departament ministerial que tinga atribuïdes les competències en polítiques d'infància, en consonància amb l'Estratègia espanyola de Drets de la Infància i Adolescència.
L'elevació al Govern la proposta d'aprovació de l'Estratègia d'Erradicació de la Violència sobre la Infància i l'Adolescència, que anirà acompanyada d'una memòria econòmica en la qual els centres competents identificaran les aplicacions pressupostàries amb càrrec a les quals haurà de finançar-se.
Acordar els mitjans necessaris per a garantir l'exercici efectiu dels drets previstos en el Títol I de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la violència.
Acordar els requisits i condicions per a garantir l'existència i el suport als mitjans electrònics de comunicació, tals com a línies telefòniques gratuïtes d'ajuda a xiquetes, xiquets i adolescents, així com el seu coneixement per part de la societat civil.
Acordar els mecanismes oportuns per a garantir la confidencialitat, protecció i seguretat de les persones que hagen posat en coneixement de les autoritats situacions de violència sobre xiquets, xiquetes i adolescents.
Acordar les campanyes i accions concretes d'informació avaluables i basades en l'evidència, destinades a conscienciar la societat sobre el dret dels xiquets, xiquetes i adolescents a rebre un bon tracte, així com campanyes específiques de sensibilització per a promoure un ús segur i responsable d'Internet, des d'un enfocament d'aprofitament de les oportunitats i el seu ús en positiu, incorporant la perspectiva i opinions dels propis xiquetes, xiquets i adolescents.
Establir plans i programes de prevenció per a l'erradicació de la violència sobre la infància i l'adolescència que comprendran mesures específiques en els àmbits familiar, educatiu, sanitari, dels serveis socials, de les noves tecnologies, de l'esport i l'oci i de les Forces i Cossos de Seguretat, en el marc de l'estratègia d'erradicació de la violència sobre la infància i l'adolescència.
Participar en l'elaboració, desenvolupament i seguiment dels programes de formació inicial i contínua destinada als professionals la activitat de la qual requerisca estar en contacte habitual amb xiquetes, xiquets i adolescents amb l'objectiu de detectar precoçment la violència exercida contra els mateixos i que aquesta violència puga ser comunicada d'acord amb el previst en els articles 15 i 16 de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la violència.
Acordar recomanacions que garantisquen als xiquetes, xiquets i adolescents víctimes de delictes violents i, en tot cas, de delictes de naturalesa sexual, de tràfic o de violència de gènere una atenció integral per a la seua recuperació a través de serveis especialitzats.
Qualsevol altres que contribuïsquen a assegurar el desenvolupament de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la violència, així com per a acordar les mesures necessàries per a garantir la seua efectiva execució i implantació.
Composició
La Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència s'estructurarà en els següents òrgans:
- El Ple.
- La Comissió Sectorial d'Infància i Adolescència, com a òrgan de suport i assessorament de caràcter general.
- Els Grups de Treball que es constituïsquen.
Reglament de funcionament de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència
- El Ple
- El Ple de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència està constituït per:
- Presidència: correspondrà a la persona titular del Ministeri de Joventut i Infància, que ostenta també la Presidència de la Conferència Sectorial.
- Primera vicepresidència: una de les persones titulars dels Conselleries de les Comunitats Autònomes i de les Ciutats de Ceuta i de Melilla.
- Segona vicepresidència: la persona titular de l'Alt Comissionat contra la Pobresa infantil.
- Vocals:
- Les persones titulars dels Conselleries de les Comunitats Autònomes que tinguen atribuïdes les competències en matèria de polítiques de protecció i desenvolupament de la infància i adolescència;
- Una persona representant de cadascuna de les Diputacions Forals Basques designades per elles, una per cada un dels Consells de les Illes Balears i una per cada Cabildo insular, amb veu però sense vot.
- Una persona representant, amb almenys rang de director/a general, del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, del Ministeri de Sanitat, del Ministeri d'Igualtat, del Ministeri de Justícia, del Ministeri de l'Interior, del Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació i del Ministeri d'Educació i Formació Professional, amb veu però sense vot.
- La persona titular de la Direcció General de Drets de la Infància i Adolescència, amb veu però sense vot.
- Les persones titulars de les Direccions Generals de l'Institut de la Joventut, de la Diversitat Familiar i Serveis Socials, de Drets de les persones amb Discapacitat, amb veu, però sense vot.
- Una persona representant de la Federació Espanyola de Municipis i Província, que haurà de ser càrrec electe.
- Secretaria: la persona titular de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de Joventut i Infància, amb veu però sense vot.
- El Ple de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència està constituït per:
- La Comissió Sectorial d'Infància i Adolescència
- Integren la Comissió Sectorial:
- Per part de l'Administració General de l'Estat: la persona titular de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància i la persona titular de la Prefectura de Gabinet de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància.
- Per part de les Comunitats Autònomes i les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla: un representant per cadascuna d'elles amb rang, almenys, de titular de la Subdirecció General responsable en matèria d'infància i adolescència.
- Així mateix, assistirà a les sessions de la Comissió Sectorial un representant designat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
- La Presidència podrà convocar, de manera extraordinària, per pròpia iniciativa o a proposta de qualsevol de les persones membre de la Comissió, a alts càrrecs del Ministeri de Joventut i Infància, d'altres Departaments ministerials i d'altres Administracions Públiques, amb veu però sense vot, quan la naturalesa dels assumptes a tractar justifique o aconselle la seua presència
- Correspon la Presidència de la Comissió Sectorial a la persona titular de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància, que podrà ser substituïda, en casos d'absència, vacant o malaltia, per la persona titular de la Prefectura de Gabinet de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància.
- Assumirà la Secretaria de la Comissió Sectorial, amb veu, però sense vot, la persona titular de la Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència que podrà ser substituïda, en casos d'absència, vacant o malaltia, per un empleat o empleada pública de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància designada per la persona titular de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància. D'altra banda, podrà assistir a les reunions la persona titular de la Subsecretaria del Ministeri de Joventut i Infància, o dels seus òrgans dependents, quan l'assumpte a tractar siga de la seua competència.
- La Comissió Sectorial s'entendrà vàlidament constituïda quan estiguen presents les persones que ostenten la Presidència i la Secretaria i, almenys, la majoria dels representants de la Comunitats Autònomes i Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla.
- Tant els representants de l'Administració General de l'Estat com els de les Comunitats Autònomes, podran ser assistits en cada reunió, amb veu, però sense vot, per personal tècnic o expert en els temes a tractar designat per ells mateixos.
Article 13. Funcions
- La Comissió Sectorial exercirà les següents funcions:
- La preparació de les reunions de la Conferència Sectorial per al què tractarà els assumptes inclosos en l'ordre del dia de la convocatòria.
- El seguiment dels acords adoptats per la Conferència Sectorial.
- El seguiment i avaluació dels Grups de treball constituïts.
- Qualsevol altres funcions que li encomane la Conferència Sectorial.
- La Comissió Sectorial es reunirà en tot cas amb caràcter previ a les reunions de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència, sense perjudici que puga convocar-se amb més freqüència a l'objecte de reforçar la cooperació entre l'Administració General de l'Estat i les Comunitats Autònomes en l'àmbit de les polítiques de protecció i desenvolupament de la infància i adolescència.
- La Comissió Sectorial d'Infància i Adolescència es regirà, pel que es puguen aplicar, per les normes del procediment previstes per a la Conferència Sectorial.
- Integren la Comissió Sectorial:
Acords
- Any 2024
Actualització del Butlletí de dades estadístiques de mesures de protecció a la infància i l'adolescència (BOLETINF) (3 de desembre de 2024)
- Any 2023
Conformitat a la proposta de remissió al Consell de Ministres del projecte d'Estratègia Estatal de Drets de la Infància i l'Adolescència 2023-2030. (29 de març de 2023)
- Any 2022
Acord d'aprovació de la proposta de remissió a Consell de Ministres del projecte de "Estratègia d'Erradicació de la violència contra la infància i l'adolescència". (8 de novembre de 2022)
Acord d'aprovació del "Model de gestió de contingències migratòries per a la infància i adolescència no acompanyada". (30 de setembre de 2022)
Acord sobre el pla d'acció contra l'explotació sexual de xiquetes, xiquets i adolescents del sistema de protecció a la infància. (5 de maig de 2022)
Acord de la distribució del primer repartiment del crèdit pressupostari de 35 milions d'euros destinat a l'atenció a xiquets, xiquetes i adolescents migrants no acompanyats. (9 de març de 2022)
- Any 2021
Acord sobre el pla d'implementació de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció Integral a la infància i l'Adolescència enfront de la violència. (15 de novembre de 2021)
Pots consultar informació sobre les reunions de les Conferències Sectorials accedint a aquest web.
Traduït automàticament amb OpenAI des de Castellà