Barcelona, 22 de març de 2024.- La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha manifestat aquest divendres la necessitat de visibilitzar i nomenar les víctimes de la violència vicaria i la violència de gènere del nostre país. Així com la urgència d'escoltar a xiquets i a xiquetes, “subjectes actius de drets que, igual que les persones adultes, han de poder opinar sobre decisions que els afecten i són rellevants per a les seues vides”.
Rego, que ha realitzat aquestes declaracions durant l'obertura de la III Trobada Estatal Violència Vicaria i la Violència de Gènere Institucional a Espanya, celebrat en l'Il·lustríssim Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), ha posat en relleu el canvi de paradigma que va suposar l'aprovació de la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i a l'Adolescència davant la Violència (LOPIVI) l'any 2021, que va implicar el reconeixement que els menors tenen a viure lliures de violència en qualsevol àmbit de la seua vida, amb un abordatge totalment integral. No obstant això, la ministra ha expressat “la importància de continuar desenrotllant-la” per a aconseguir la plena aplicació de mesures concretes i efectives per a erradicar la violència vicaria i la violència contra la infància. En aquest sentit, ha anunciat la creació d'un grup de treball al costat de les organitzadores d'aquest III Trobada Estatal.
La ministra, a més, ha destacat el que el moviment feminista porta anys reivindicant: que un maltractador no pot ser un bon pare. “Davant dels discursos negacionistes, generar espais com aquest que promoguen el diàleg, acosten postures i tixen encara més la nostra xarxa, només evidencia l'èxit i la fortalesa del moviment”, ha conclòs.
L'acte d'obertura de les jornades ha comptat també amb la presència de la Consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge Mestre; la Delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Carmen Martínez Perza i la Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas.