Programa de Competències Digitals per a la Infància (CODI)

Títol CODI. Programa de Competències Digitals per a la Infància

El programa “Competències Digitals per a la Infància” (CODI) forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i es crea dins de l’actuació «Capacitats digitals per a la lluita contra la pobresa infantil», enquadrada en la Mesura 3 de la Línia d'Inversió 1 del Component 19 d'aquell Pla. El programa està dotat amb 220 milions d’euros i el seu objectiu és la formació de 950.000 infants, adolescents i joves en risc d’exclusió digital. Per a assolir aquest objectiu, la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància, òrgan responsable del projecte, posa un focus especial en aquelles persones menors d’edat que actualment es troben en situació de vulnerabilitat.

Imatge d'ordinador mostrant la web de CODI

Actualment, els xiquets, xiquetes, adolescents i joves vulnerables que viuen en llars amb dificultats socioeconòmiques s’enfronten a una triple desavantatge digital:

  1. Desigualtats en l’accés a internet.
  2. En l'equipament disponible.
  3. En el tipus d’ús que fan de les noves tecnologies.

Tenint en compte que ja existeixen altres iniciatives públiques per a la reducció de la bretxa en l’accés a internet i la manca d’equipament, la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància, ha centrat els seus esforços en desplegar, a través de diferents mitjans i en col·laboració amb altres administracions i entitats del Tercer Sector, el programa «Competències Digitals per a la Infància» (CODI) dirigit a reduir la bretxa en l’ús i competències digitals. I és que les dades PISA 2018 per a Espanya mostren que mentre que la majoria de xiquets, xiquetes i adolescents de les llars més desafavorides fan un ús intensiu d’internet (un 52 % dedica de mitjana de 4 a 6 hores diàries durant la setmana), la mitat no es connecta mai o amb molt poca freqüència per a fer els deures. Al contrari, les persones menors d’edat en llars amb un perfil socioeconòmic més alt fan un ús menys intensiu d’internet, però, tanmateix, dos terços utilitzen internet setmanalment o diàriament per a fer els deures.

Així, els objectius del programa són:

  1. Tancar la bretxa social digital dotant de competències digitals bàsiques a xiquets i xiquetes.
  2. Iniciar l’ensenyament de competències digitals avançades a adolescents i joves vulnerables afavorint la capacitació per a l’ocupabilitat amb perspectiva de gènere.
Logo Pla Recuperació Transformació i Resiliència. Finançat per la Unió Europea