Madrid, 17 de juny de 2024.- La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha advocat per avui actuar sobre les causes estructurals que afecten la salut mental en la joventut, durant la seva reunió avui amb representants del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) i OXFAM per analitzar a fons el seu recent informe sobre aquesta matèria a Espanya.
Rego ha destacat la importància d'activar tots els dispositius que tenen a veure amb la salut pública per fer front a aquesta problemàtica, alhora que s'actua en fronts fonamentals per a la joventut com “l'habitatge, el treball, la crisi ecosocial o la situació salarial”. En aquest context, ha mostrat el seu suport a ampliar els possibles beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a les persones d'entre 18 i 30 anys.
“Una de les mesures que impulsarem des del Ministeri de Joventut i Infància és la possibilitat que l'Ingrés Mínim Vital sigui estès als joves d'entre 18 i 30 anys”, ha assegurat, una franja d'edat en la qual les persones actualment estan excloses o troben dificultats extra per accedir a les ajudes. La ministra ha valorat que és “un mecanisme que pot operar de manera positiva” i que pot “ajudar a mitigar la part més estructural”.
“La qüestió socioeconòmica i, per tant, la qüestió de classe és determinant per a la salut mental en la joventut”, ha assenyalat la ministra, que ha emfatitzat que la joventut “no és un segment social uniforme, sinó que està travessada profundament per una qüestió de classe social: el codi postal acaba sent determinant per a la salut mental”.
La ministra ha posat en valor la feina feta per CJE i OXFAM i ha assenyalat la importància de no enfocar el problema de la salut mental exclusivament des de la “medicació de la precarietat”: “Hem de resoldre també la qüestió estructural, la socioeconòmica”.