La integritat com una estratègia de legitimació
La integritat és un dels pilars fonamentals de les estructures polítiques, econòmiques i socials i, per tant, és essencial per al benestar econòmic i social, així com per a la prosperitat dels individus i de les societats en el seu conjunt.
El Ministeri de Joventut i Infància aposta fermament per desenvolupar una efectiva política d'integritat pública i així, juntament amb actuacions ja en marxa en matèria de transparència i comunicació institucional, dirigides totes elles a què els ciutadans i la societat civil percebin una nova política que generi majors nivells de confiança i afecció, ha decidit dotar-se d'un Sistema d'Integritat Institucional. Aquest Sistema es concep com un instrument de caràcter essencialment preventiu, dirigit a millorar la infraestructura ètica de la nostra organització pública, a prevenir la corrupció i les conductes públiques inadequades i, en conseqüència, a consolidar la confiança ciutadana en les nostres institucions.
Com a manifestació d'aquest plantejament ètic que ha d'impregnar tota l'actuació del Ministeri de Joventut i Infància, es fa pública una "Declaració institucional en matèria antifrau"
El Sistema d'Integritat Institucional del Ministeri de Joventut i Infància integra tots els elements precisos per a articular una veritable infraestructura ètica:
- Codi Ètic i de Conducta
- Pla de mesures antifrau
- Accions de difusió i formació
- Canal de Comunicació
- Comissió Antifrau
- Transparència
- Avaluació i revisió del Sistema
Codi Ètic i de Conducta
Aquest Codi Ètic i de Conducta s'emmarca en el "Sistema d'Integritat Institucional del Ministeri de Joventut i Infància" i es configura com un instrument d'autorregulació, mancat de valor normatiu, que té un caràcter dinàmic i una finalitat essencialment preventiva i orientadora.
Pla de mesures antifrau
El Pla de Mesures Antifrau del Ministeri de Joventut i Infància, es configura com un element essencial en l'evitació i, en el seu cas, fer front als possibles casos de frau, corrupció i conflicte d'interessos en tota la seva gestió i especialment en les actuacions finançades amb fons europeus.
Accions de difusió i formació
Una política d'integritat eficaç ha de promoure el desenvolupament de quantes mesures de difusió i formació siguin necessàries per a transmetre i ensenyar els valors, principis i normes que conformen el Sistema d'Integritat Institucional. De res serveix establir principis, valors i normes de conducta i d'actuació, si no es fan les accions necessàries perquè els seus destinataris les coneguin, interioritzin i sentin com a pròpies.
Dins de les activitats de difusió i formació del Departament, es preveu la inclusió de continguts específics dedicats a l'ètica pública i integritat institucional tant en els programes d'acollida als nous empleats públics com en els programes anuals de formació dels nostres empleats.
Canal de Comunicació
Per a l'adequada efectivitat de tot aquest sistema, aquest precisa de dotar-se d'un canal segur de participació electrònica, que permeti a qualsevol interessat dirigir-se a l'Administració amb la finalitat de plantejar suggeriments queixes o consultes, així com facilitar informació sobre possibles casos de frau o corrupció.
D'acord amb això, aquest Canal de Comunicació es materialitza a través del bústia:
Comissió Antifrau
En el marc dels mecanismes incorporats en el Pla de Mesures Antifrau, s'ha creat una la Comissió Antifrau, que assumeix el paper d'òrgan garant en aquest Sistema d'Integritat Institucional pel que fa al frau i la corrupció.
La Comissió gaudeix d'autonomia funcional i es configura com un òrgan col·legiat amb independència de criteri en les seves resolucions, assegurant així la seva imparcialitat. D'acord amb aquesta naturalesa s'ha configurat la seva composició i el seu règim de funcionament.