Garantia Infantil

La Garantia Infantil Europea (GIE) és una Recomanació del Consell de la Unió Europea (Recomanació (UE) 2021/1004 del Consell de 14 de juny de 2021 per la qual s'estableix una Garantia Infantil Europea) aprovada el 14 de juny de 2021 per unanimitat pels Estats membres, l'objectiu dels quals és prevenir i combatre la pobresa infantil, trencar el seu cicle de transmissió intergeneracional i fomentar la igualtat d'oportunitats garantint als nens, nenes i adolescents, que es troben en risc de pobresa o exclusió social, l'accés efectiu i gratuït a un conjunt de serveis bàsics: Educació i cura infantil, Assistència sanitària, Educació i activitats extraescolars, Habitatge adequat, Almenys un àpat saludable per dia lectiu, Alimentació saludable.

Serveis bàsics GIE

 

La Garantia Infantil Europea a Espanya

Es desenvolupa a través del Pla d'Acció Estatal per a la implementació de la Garantia Infantil Europea (2022-2030) aprovat el 5 de juliol de 2022.

La nostra visió de la Garantia Infantil Europea és que… 

Totes les nenes, nens i adolescents compten amb les condicions, mitjans i serveis bàsics que els permetin exercir els seus drets, gaudir de benestar i desenvolupar-se plenament com a persones en un entorn equitatiu. Puguin viure en entorns segurs i desenvolupin les seves capacitats i potencial en el marc d'una societat igualitària i inclusiva que garanteixi la igualtat de drets i oportunitats des de la primera infància.

La nostra missió de la Garantia Infantil Europea és...

Impulsar la posada en marxa de mesures des de l'administració pública, en estreta cooperació amb la societat civil i altres actors, que garanteixin als nens, nenes i adolescents el ple gaudi en igualtat dels seus drets, previnguin i combatin l'exclusió social i la pobresa infantil, assegurin la igualtat d'oportunitats, evitin la discriminació, i fomentin la participació activa de la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat en les polítiques que els afecten trencant el cicle de la pobresa i l'exclusió social.

Pla Acció GIE

 

Coordinació de la Garantia Infantil Europea a Espanya

La Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència (DGDIA), depenent de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància del Ministeri de joventut i infància, és responsable de la coordinació i supervisió de la GIE a nivell estatal.

El sistema de governança del Pla compta amb un nivell polític (interministerial i conferències sectorials), un nivell operatiu (entre l'Administració General de l'Estat, Comunitats/Ciutats Autònomes i municipis) i un nivell consultiu (mecanismes de participació de la societat civil, nens, nenes i adolescents).

Versió amigable Pla Acció Estatal

En compliment dels compromisos de report adquirits amb la Comissió Europea, s'ha realitzat el "Primer Informe biennal de progrés de la implementació de la Garantia Infantil Europea" on es detallen les iniciatives de lluita contra la pobresa infantil portades a terme a Espanya per l'Administració General de l'Estat i per les Comunitats Autònomes i Ciutats amb estatus d'autonomia (CCAA), des de l'aprovació del PAEGIE fins al desembre de 2023.

Per a l'elaboració d'aquest informe, la Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència (DGDIA), dependent del Ministeri de Joventut i Infància i responsable de la coordinació i supervisió de la GIE a nivell estatal, ha consultat els ministeris, les CCAA, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i els organismes públics que estan implementant mesures dins de les seves competències que contribueixen a aconseguir els objectius del PAEGIE, Pla d'Acció Estatal per a la Implementació de la GIE (2022-2030). Cada entitat ha aportat informació essencial, reflectint les accions realitzades tant amb fons propis de cada administració com amb fons provinents dels Pressupostos Generals de l'Estat i del finançament de la Unió Europea.

Primer Informe biennal del progrés de la implementació de la GIE

Versió en anglès (Biennial progress report ECG)

Traduït automàticament amb OpenAI des de Castellà